Telas Mühendislik Asansör

Telas Asansör Her Zaman Yanınızda!

Bakım & onarım, montaj ve teknik servis için bizi hemen arayın!

0380 514 29 99
Asansör Montaj ve Kurulumu

Asansör Montaj ve Kurulumu

Asansör Montajı, asansör diye tanımlanan ürünün ortaya çıkmasını sağlayan imalatın adıdır. Nasıl bir bina, fabrika veya atölyede değil temelinin atıldığı yerde inşa ediliyorsa asansör de böyledir. Bina temelinden başlayarak asansör için bırakılan kuyu dibi diye tabir edilen yer de asansörün temelidir. Asansör kuyusu (şaftı) bu temel üzerine inşa edilir. Asansör de bu kuyuya (şafta) standartların öngördüğü şartlarda asansör montajı yapılarak tesis edilir. Asansör montajı bir başka değişle asansörün inşası anlamına da gelmektedir. Bir inşaat firması inşa ettiği binanın demirini, betonunu, çimentosunu, penceresini, kapısını, mermerini, fayansını vb… kendisi üretmiyorsa (istisnalar hariç) asansör montajı yapan firmalar da asansörün motorunu, kapısını, rayını, kabinini, butonunu vb… kendisi üretmez.

Halk arasında asansör denilince fabrika ortamında üretilen ve götürülüp binaya pencere kapı gibi monte edilen bir ürün akla gelir. Hâlbuki asansör parçalarının 95/16/AT Asansör yönetmeliğine ve TS EN 81-1, TS EN 81-2 ye uygun asansör montajı yapılmadıkça ve buna uygun son kontrolleri de yapılıp hizmete alınabilecek duruma getirilmedikçe bu ürün asansör hüviyeti kazanmaz. Hal böyleyken asansör montajının kalitesi de azami dikkat edilecek hususların başında gelmektedir. Asansör tedarikçileri tarafından bu unsur pek düşünülmez. Sonuçta iş hazır malzemelerin binaya tutturulmasıdır. Pek üzerinde düşünülecek bir konu değildir düşüncesi hakimdir. İnşaatta harcını ben alayım usta, sıvasını sen yap mantığı asansör montajında maalesef geçerli değildir. Deneyenler yok mu? Var tabiki. Fakat sonuç binaya sıvanmış bir asansör uygulamasını andırmaktadır. Asansörü monte eden ustanın herhangi bir hukuki sorumluluğu zaten yoktur. Ücretini de almıştır, yani inşaatta işini bitirmiştir.

Bu tip uygulamalara asansör ruhsatı da alınamadığından tam bir ortada kalma durumu söz konusudur. Çünkü ruhsat alınamayan asansör yapılmamış kabul edilmekte, dolayısıyla binaya iskân verilmemektedir. Resmi kurumlar her türlü riski alan tüzel kişileri yani asansör firmalarını asansör montajı yapmış kabul etmektedir. Çünkü asansör montaj firmaları her zaman düzenli olarak denetimleri yapılan ve her türlü belgeyi almaya hak kazanmış firmalardır. Yapılan asansör montajını proje aşamasından montaj aşamasına, malzeme temininden asansör kalite kontrolüne ve bir bakım sözleşmesi yaparak hizmete açılması işlemine kadar her aşaması elektrik ve makine mühendislerinin denetiminde yapılması zorunludur. Gerekli mevzuatlara uygun olarak yapılan asansör montajının maliyeti bu sebepten dolayı değişiklik arz etmektedir.

Onun içindir ki girdi ürün kontrolleri tek tek yapılan asansör parçaları ile yapılan asansör montajı, kaliteli bir işçilik ve yüksek deneyim gerektirmektedir. Asansör üzerinde bulunan marka bir kapının veya bir kabinin markası değil asansör montajı yapan firmanın tescilli markasıdır. Aynı malzemeleri kullanılan asansörlerin markalarının farklı olması asansör montajını farklı bir firmanın yaptığını ancak aynı malzemeleri kullandığını göstermektedir. Asansör montajı yapan firma asansör teknik dosyasını oluşturur ve testlerden geçen ürününe CE işaretini etiketler. Bu olay kendisini denetleyen firmaların da olduğunu ve standartlara uygun olarak asansörü tesis ettiğini gösterir. Aksi durumda asansör montajı yapanının kim olduğu bilinmeyen ve CE işareti de taşımayan asansörler ‘gecekondu asansörler’ sınıfına girer. Bu da her kaçak yapı gibi yıkılma (demontaj) riskiyle karşı karşıyadır. Tabi bu ürünleri kullanmak ve kullandırtmak ise daha büyük risktir.

Telas Mühendislik Asansör